Wednesday, November 23, 2016

Jalan2 Penang

Assalammualaikum ...
lama dah x update blog ni... malas menjadi2 hahaha.. early this month nekad nak pergi jalan2. So try suggest kat kawan2 diorang setuju, maka bermula la percutian kami berempat iaitu su, ana, dela dan aku. Masa ni kami naik flight booking tiket 3 bulan awal sebab nak dapat harga promo. Flight pukul 7 pagi hari sabtu sebab nak avoid sewa hotel 2 malam dan flight balik pukul 12. Tapi malangnya percaturan tersilap sepatutnya ambil flight balik pukul 10 malam which means sampai KLIA2 pukul 11 so erl masih beroperasi tapi malang nya masa beli tu tak berfikir . First planning park kereta dekat putrajaya sentral sebab parking murah tapi disebab kan tiket balik pukul 12 no erl beroperasi then paksa minta kawan hantar sampai KLIA2. Lepas ni kene take note kalau x nak susah kan orang.



Bergerak 530 pagi dari rumah dan terus refer gate pada skrin.. nasib dh check in online awal seminggu jadi x perlu beratur. Memandangkan x de drop luggage so terus direct tunggu dekat gate. Pukul 6.50 dah dipanggil masuk naik flight. Sampai je sana pkul 8.30 pagi. Masa tu limo dah tunggu hehe ni abang long belanja naik limo.. driver nama daniel sebijik rupa pelumba basikal tapi lagi comel hehe.




Kami menginap di Rope Walk Guest House , tempat ni memang best cume part kongsi bilik air tu ada kurang sikit la sebab x khas untuk laki dan perempuan. View hotel ni cantik dan memang sesuai untuk backpacker. Tapi yang tak menarik nya harga per head bukan per room. Kami kene tambah extra charge padahal bilik yang ditempah memang untuk 4 orang tapi dikatanya harga untuk 3 orang.. suppose harga bilik dah include 4 orang.. wallahualam kalau die tipu nanti jumpa la kat padang mashar nanti huhuhu. Hotel ni memang dekat dengan street art.

 haha hahaha menyibuk je org kt belakang tu kalau x dah cantik gambar ni haha


Haa cite pasal street art jenuh weh, banyak gile street art tapi better kejar yang famous je yang 3d. Kami x sempat nak cari semua sebab sabtu tu hujan jadi kekangan masa dekat situ. Apa yang plan semua x jadi. Nak cari sewa basikal melambak kat sana mana2 ada, nak senang nanti korang tanya je tempat korang menginap tu kat mana nak sewa basikal. Hari per day sewa basikal RM10, kene hati2 ye sebab banyak sangat kereta , aku nyaris2 langgar kereta bukan kereta nak langgar aku hahhaha.


 masa ni ade adik comel tolong amik gambar memang tabik spring kt dia sporting gila sanggup lintas jalan sebab nak tolong amik gambar

  dua lawan satu ..hebat x hahaha


ha ni street art yg famous tu memang ramai beratur nak amik gambar ..take turn hokey

Lepas puas menjelajah street art kami balik ke hotel then rehat2 sampai la pukul 9 okeh hahahah baru nk bergerak ke night market batu feringghi hahaha lewat dah masa ni amik grab car harga RM22, sebab nak naik bas takut x sempat sampai, sampai sana sekejap je, memang banyak benda jual dari a to z. Tapi tak beli apa2 pon sebab x de yang menarik. Dan lagi satu makanan night market mcm pasar malam biasa tiada dijual, hurm sedih kalau nak makan kene pergi makan kan gerai.

Balik dengan hati hampa sebabnya night market pukul 11 dah tutup , asal awal benaq adoi... balik hotel pon guna grab car sebab last bas dari sana pukul 11. Terlepas bas huhuhu. Sampai je kami tidur.





Esok start pukul 9 check out hotel. Hari ahad kami nak jalan2 bukit bendera. Pagi tu memang hujan tapi rezeki sampai sana x hujan dan memang x ramai orang sebab hujan. Memang syukur sangat2, tiket nak masuk RM10 gune mykad dan beratur tunggu giliran nak naik tren. Sampai je kat atas tu boleh nampak seluruh pulau pinang, best nye .. kat atas ni tarikan utama tren, love village dan love chain je yg lain x de lagi.. dan akan datang adalah sky walk masa tu belum siap. Nak masuk love village ni kene RM10 tapi macam x berbaloi sebabnya just untuk cantik photoshot je.


 Dan kami pon turun dari bukit bendera menuju ke miami beach.. fuh mcm best nama nya tapi serious memang cantik tapi sebelum sampai miami beach kitorang berenti makan dekat pantai batu(x ingat batu apa) makan char kueh teow . Dekat sini ramai berenti sebab sedap weh dan murah remonded. Lepas kenyang baru pergi miami beach.. sampai je photoshot hahaha memang x de keje lain hahaha.. sini boleh mandi tapi x best kalu backpacker dan limit masa.


so amacam cantik kan view ..ada mcm photoshot utk pirate caribean tak hahaha

Lepas miami beach pergi bayan lepas cari makan sebelum bertolak naik flight kat sini hanya ronda2 sebelum naik flight. Itu je aktiviti 2 hari yang x berapa nak full hehehe main redah je kan. Maybe next time pergi tempat lain.. Tapi x habis explore tempat makan penang. ok tu je la penat menaip sudah . Bye2

7 comments:





  1. Thank You for such amazing information.This is one of the best sites which provide all the details of related topics.
    Examhelpline.in

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing such great information. This is one of the best sites which provide all the details of relevance to topics.
    careinfo.in

    ReplyDelete
  3. Thank you for giving us such kind of information. This is one of the best sites having all the details.
    carebaba.com

    ReplyDelete