Beef steak in the house
assalammualaikum ..ok x nk ckp byk.. masa pon x byk tp sengaja nk amik masa utk update blog ni.. rasa kosong sgt2.. menu ni sgt sesuai memandangkan peti ais korg mesti penuh dgn daging2 korban.. jd apa salah kita tukar selera omputih.. resipi ni sgt simple
bahan2
daging ( ikut suka dipotong tidak terlalu tebal dan nipis)
serbuk lada hitam ( dlm 1 sudu)
madu (sedikit dlm 1 1/2 sudu)
sos tiram ( lebih kurang 2 sudu )
sos lada hitam (4 sudu lebih kurang) seelok2nya cari jenama tower mas lada hitam sarawak
cara2 : perap daging dengan bahan2 diatas selama 10min pun dh cukup lepas tu boleh dibakar dlm oven pd suhu 180 darjah celcius selama 20min atau nk lebih sng dn sedap kalau korg ada periuk happycall atau pemanggang ikan ajaib bakar (kaedah seperti pressure cooker) dn tutup utk empukkan daging .. lg sedap kerana x kering dan daging lebih juicy gitu..
bahan2 sos:
sedikit sos tiram
sos lada hitam
sedikit garam
sedikit sebuk lada hitam
tepung gandum sesudu dilarutkan dgn sedikit air
sesudu butter
cara2: satukan semua bahan td.. dan masak smpi mendidih dan hidangkan bersama daging td.
simple dan bahan2 sgt mudah dicari
Comments
Post a Comment