Pizza asal boleh

assalammualaikum.. pergh rasa lama gila x update blog ni.. lately busy gila sbgi qs yg boleh la berjaya hahaha... setakat ni 5 projek confirm dpt 90% dapat ada 3 projek dan ada 2 projek 60% mungkin dapat jd bos sepatutnye berterima kasih pada aku sbb aku la diorg dpt porjek tu hahahaha riak gila plak..hehehe (pdahal aku sumbang hanya lah 40% pd kejayaan diorg tu huhuhu.. ok2 balik pada pizza yang asal boleh tu.. post yg lepas aku ada pergi kursus dan kali ni baru la aku berpeluang nk berkongsi resipi dan hasil kursus aku pg tu.. ok kali ni pizza ni lain sikit resipi dari resipi pizza aku yg sebelum ni..tp aku pasti 100% kalau korg cuba pasti menjadi punya dan ini lah pizza paling senang sekali.. dua tiga hari ni aku asyik makan pizza je rasa2 muka pun mcm pizza pon ada hahaha .. so lepas ni bye2 pizza hut huhuhuhu..

ok ni aku introduce gmbr dulu actually aku lupa nk amik gmbr bila dah makan bru teringat hahaha.. jgn meleleh air liur pulak tp jgn risau meh kita buat sama2.

BAHAN-BAHAN
TEPUNG GANDUM 225GM( ASAL 180GM TEPUNG GANDUM + 45GM TEPUNG PROTIN TINGGITAPI AKU GUNA APA YG ADA KT DAPUR )
GARAM 1/2 TSP
YIS SEGERA 1TSP
SHORTENING 30GM
AIR SEJUK 140GM

TOPPING
JEJARI KETAM
SOS PREGO
MAYONIS
SOS THOUSAND ISLAND
LADA BENGGALA
NENAS
KEJU MOZARELLA
SOS CILI (KALAU YG BELI DLM BOTOL TU CAMPUR DGN AIR KASI CAIR SKIT)
*TUNA (KALAU NAK TMBAH)

CARA-CARA
TEPUNG GANDUM DIAYA BERSAMA-SAMA DENGAN GARAM KEMUDIAN DICAMPUR DENGAN YIS , SHORTENING DAN AIR .. ULI SAMPAI LICIN TAK MELEKAT PADA TANGAN. REHATKAN DOH SELAMA 20 MIN KEMUDIAN CANAIKAN PADA DULANG (AKU PAKAI TUTUP PERIUK JE HUHUH ASAL BOLEH) DAN CUCUK2 ROTI DENGAN GARFU DAN TUNGGU DALAM 10MIN KEMUDIAN BAKAR PADA SUHU 200 DARJAH CELCIUS SELAMA 20MIN. SETELAH ROTI MASAK KEEMASAN MULA LETAK TOPPING FIRST SEKALI SAPUKAN SOS PREGO LEPAS TU LETAK TUNA KALU NAK DAN LETAKKAN JEJARI KETAM YG DIHIRIS HALUS DAN TABURKAN NENAS DAN LADA BENGGALA YANG DI POTONG DADU . SETELAH ITU LETAK MAYONIS DAN PARUTKAN KEJU LAST SEKALI LETAK SOS THOUSAND ISLAND DAN SOS. BAKAR PADA SUHU YG SAMA SELAMA 10-15 MIN

so memang mudah gila dan pasti roti tu sedap lagi nipis korang punya roti lagi sedap... ok bye2 nk makan piza lg huhuhu

Comments

Popular posts from this blog

Mawas ... mitos atau kebenaran?