Ketam Masak Lemak Cili Api
Assalammualaikum
Resipi kali ni berasaskan ketam
pergh x sangka sedap aku masak hahaha angkat bakul sndri plak
Masa ni mak ngan abah demam.. abah plak nk makan ketam
tapi aku x reti masak .. mak pun bg arahan cincai2 je
tp x sangka sedap plak hehe
Bahan2
ketam bunga 4 ekor - dibelah 2
lada hidup 3 batang- dibelah bunga
cili api 5 ulas - ditumbuk
bawang besar 1 biji dan 3 ulas bawang putih - di mayang halus2/ ditumbuk
santan satu biji kelapa
daun kunyit sehelai di koyak2
asam keping sekeping
sebatang serai
sesudu serbuk kunyit
garam secukup rasa
serbuk secukup rasa
Cara2
Dalam periuk besar masukkan ketam, bawang besar dan putih,
cili api, lada hidup,serai dan sedikit air untuk merenehkan ketam tadi
Lepas tu msukkan separuh santan, asam keping dan serbuk kunyit
serta daun kunyit. Kacau perlahan2 jgn smpi ada tahi minyak
Kemudian masukkan baki santan dan masukkan garam secukup rasa
dan serbuk secukup rasa. Masukkan sedikit air sekiranya
terlalu pekat
Comments
Post a Comment