part 90 : pizza plak

emmmmm lapar bile teringat pizza aku nk buat la asyik mkn kt pizza hut je kn..jom kite buat ..rupenye sng gile cume nk cari bahan tu agak susah yela mne la aku pnh tgk sume2 ni ..x pe2 hendek seribu kali hendak hahaha aku buat peribahasa sendri

bahan-bahan yang diperlukan

1 cawan air suam (105F)
3 1 / 2 cawan all-tujuan tepung
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu teh madu
1 sudu teh garam
1 sudu teh yis

cara memasak:

Letakkan air suam (80-110 ° F) ke dalam mangkuk. Tambah garam dan madu dancampuran dengan sudu. Tambah yis, gaul dan biarkan ia duduk selama kira-kira 10minit.Secara beransur-ansur menambah tepung dan minyak zaitun dan mula mencampurApabila campuran terlalu berat untuk bercampur, mula menguli doh dengan tangan. letak doh dengan minyak zaitun, letakkan di dalam mangkuk besar dan tutup dengan balut plastik. Biarkan kira-kira sejam pada suhu bilik. kalu nk gune esok, letakkan di dalam peti sejuk.Letakkan doh pada permukaan rata, letakkan sedikit tepung di atas dan canaikan dalam bentuk pai .Menggunakan rolling pin sehingga adunan kira-kira 1 / 4 "tebal. Punch beberapa lubang pada doh dengan garpu .Pakai sos pizza anda pilihanPakai topping pizza kegemaran andaBakar pizza dalam oven pada 400 - 450 ° F selama kira-kira 20 hingga 25 minit sehingga kerak coklat terang terhasil.

Bahan-bahan sos pizza :
1/2 biji bawang besar (merah)
2 ulas bawang putih
1 biji tomato, dikisar
1 tin kecil tomato puri
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
rempah oregano
beberapa helai daun bay
1 peket daging kisar Ramly

Bahan topping :
250 gm keju mozarella, diparut
1 biji cili benggala (capsicum), dihiris bulat
1 biji bawang besar , dihiris bulat
sedikit mix vegetable
1 tin nenas kiub, dihiris
5 ketul sosej ayam, dihiris

1. Cincang atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kisar tomato dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan tomato kisar, tomato puri dan daging kisar.
4. Masak atas api sederhana hingga daging kecut dan mendidih kira-kira 20 minit.
5. Masukkan 4 helai daun bay,1 sudu besar oregano, gula dan garam. Masak lagi selama 10 minit hingga sos pekat dan berbau harum.Tambah gula jika suka lebih manis.
6. Setelah masak, angkat dan sejukkan.
7. Sapukan sos atas roti pizza dan taburkan bahan-bahan topping dan terakhir taburkan keju mozarella.
8. Bakar selama 20 minit hingga masak pada suhu 200 darjah celcius.
9. Enak dimakan semasa masih hangat.



Comments

Popular posts from this blog

Mawas ... mitos atau kebenaran?