part 87 : puding karamel :)
ari ni nk bercerita tentang puding karamel.... pembuka mulut ke desert ke aku pon x tau la.. emm rasenye sedap sgt hingga menjilat jari huhuhu..aku sbnrnye x berapa mengemari bende2 yang lembik ni..hehe bkn x sedap dari kecil dulu mak aku kata kalu bagi kuih talam ke kaswi ke mesti aku baling kt dinding atau pon aku lekatkn kaki pastu aku jln tgn jatuh ke x ..hahahaha kelakar bile kenangkn balik..so ptt la aku ni kalu yg lembik2 ni aku x suke..tpi resipi yang aku bg kali ni kegemaran org ramai so.. aku nk kongsi..resipi ni aku dpt kt tv almaklumla aku ni suke tgk rancangan masak2 huhu x tau la knapa x pandai2 lg nk masak mcm mak aku ..kalu basci2 tu pandai la ..kalu bab makanan tradisi ni huhuhu angkat tgn dulu ..lom sampi seru kot..
PUDING KARAMEL
bahan2
PUDING KARAMEL
bahan2
- 400 ml susu segar
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur (pada suhu bilik)
- 2 biji telur kuning (pada suhu bilik)
- 2-3 titik esen vanila
- 100gm gula
- 30ml air
- mula2korang hanguskn gula tadi smpi perang tau kemudian masukkan air kacau smpi rata maksudnye x de buku2 atau ketul2
- da siap ketepikn kite beralih pada krim, susu segar, serbuk vanila, telur dan esen vanila..Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60′C..
- Dengan susu yang masih panas, masukkan sikit demi sikit ke dalam telur tadi. Kacau hingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi
- Tutup loyang dengan dua lapis aluminium foil / penutup periuk pun boleh. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
- Atau, bakar dalam oven. Tapi, perlulah diletakkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150′C.Bila dah masak, jangan buka aluminium foil. Biar 5 minit baru buka. Bila dah sejuk, simpan dalam peti ais.
- SIAP! Dah boleh makan.
Comments
Post a Comment