part 84 : chic2 chop
Assalammualaikum..kum ape kombat..bat ape batmen..men ape mentol..tol ape tolak..lak ape laksa ..hehe teringt mase kecik2 dulu main2 smbg2 perkataan ..rindu nk jadi kecik comel2 gitu.. bile da besar ni keseronokan tu da x de ...ape2 la hehe meh kite ke dapur ari ni aku nk bgtau mcm mne nk wat chicken chop2..hehehe resipi ni abang angkat aku yg bagi.. almaklum la aku ni suke gile dgn chicken chop tp stil x leh lawan mskn kampung hehe biase la kn..hahaha people who know me they will understand why i like this huhuhu.. ok resipi ni rahsia tau (rahsia ape bende ko da postkn kt seluruh dunia )hehehe
CHIken chop
chiken chop
bahan2
seketul ayam(ambik bhg paha dan atas)
2keping roti(dibakar dan dikisar)
tepung gandum(kalo ada tepung seasoning lg bgs)
telur
garam gula secukup rasa
minyak
sos lada hitam
SOS BLACKPEPPER
1/2 botol sos lada hitam
2-3sudu besar sos tiram
3-4 cendawang( kalo ada cendawang butang ok gak)cendawan ni cincang
1/2bawang besar cincang
garam dan gula secukup rasa
ok cara- cara memasak ikut tau nnt x jadi plak..nnnt jd chop2 je hehehe
tips*
bahan2 lebihan perapan tu leh campur dlm sos sekali.
cube tau jgn x cube rugi... ok slmt mencube bye2
CHIken chop
chiken chop
bahan2
seketul ayam(ambik bhg paha dan atas)
2keping roti(dibakar dan dikisar)
tepung gandum(kalo ada tepung seasoning lg bgs)
telur
garam gula secukup rasa
minyak
sos lada hitam
SOS BLACKPEPPER
1/2 botol sos lada hitam
2-3sudu besar sos tiram
3-4 cendawang( kalo ada cendawang butang ok gak)cendawan ni cincang
1/2bawang besar cincang
garam dan gula secukup rasa
ok cara- cara memasak ikut tau nnt x jadi plak..nnnt jd chop2 je hehehe
- seasoningkan ayam tadi dgn black paper dan garam pastu gaulkn dgn tepung gandum
- setelah itu masukkn ayam dalam telur guling2 kn dan kemudian disaluti plak dgn serbuk roti
- gaul isi ayam tu dlm serbuk roti biar rata
- panaskan mintak dan goreng sampai masak dgn api sederhana(kalo api besar nanti isi ayam xmasak.
- masak bahan2 tuk sos blackpepper tu selama 1min jer..kalo nak pekat adjust dgn tambah garam..gula..air secukup rasa(kalo org putih dia guna tepung jagung nak kasi pekat sikit sos)
tips*
bahan2 lebihan perapan tu leh campur dlm sos sekali.
cube tau jgn x cube rugi... ok slmt mencube bye2
Comments
Post a Comment